Uppdaterad: 10 september 2020
I Stockholm är betong ett mycket använt och uppskattat byggnadsmaterial, även på villor och radhus. Du hittar flera exempel i Stockholm på hus där betong spelar en framträdanden roll i husets utformning. Ofta är betongen ren, men det börjar också bli vanligt att man målar betongen.
Egentligen behöver betong inte målas, till skillnad från till exempel trä, där målningen både är dekorativ och ett skydd. Många uppskattar som sagt också betongen som den är och tycker den är vacker, men inte alla. Den som tycker att betongen på husgrunden eller fasaden har en tråkig färg kan med fördel måla den i vilken nyans som helst, förutsatt att man gör rätt grundarbete och använder en färg som är avsedd att användas på betong utomhus.
Pigmentera vid gjutning
Man kan förstås vilja måla på betong även inomhus, till exempel om man frilagt en vägg eller låtit gjuta ett betonggolv som sedan slipats. I det senare fallet kan dock ett bättre alternativ vara att blanda pigment i betongen innan man gjuter så att man redan från början får den nyans man vill ha och sedan kan slipa.
Betong tar inte skada av att målas
Betong klarar sig som sagt bra utan färg, men den tar absolut inte skada av att målas. Tvärtom menar vissa experter att färg kan skydda betongen mot fuktinträngning och göra den något hållbarare. Men eftersom betong är ett såpass hållbart material redan som det är så är det svårt att få fram statistik på det.
Så målar du på betong utomhus
Om du vill måla betongen i din husgrund eller din fasad ska du först förbehandla den ordentligt. Först ska betongen tvättas, vilket görs genom att först borsta och skölja den noga. Applicera fasadtvätt/utomhustvätt och skrubba fasaden. Därefter ska rengöringsmedlet spolas bort direkt, med ett lagom hårt vattentryck. Du bör inte spola rakt mot väggen, utan från sidan så att rengöringsmedlet sköljs bort istället för att tryckas in i väggen. Betong är ett sugande material. Därefter ska betongen torka helt, vilket kan ta någon dag.
När betongen torkat skrapar du bort eventuellt löst sittande färg. Därefter kan du grundmåla. Här passar det bra med en primer avsedd för betong, eller så tar du en grundfärg från samma system som färgen du sedan tänkt måla med. Det räcker med ett lager grundfärg.
Vilken färg ska man använda?
Vad gäller färgtyp för betong så är det vanligaste att man använder akrylatfärg eller silikatfärg. Akrylatfärgen är organisk, vattenbaserad och billig. Den är lätt att måla med, men den har den nackdelen att den lätt flagnar om fukt tränger ut från betongen, beroende på att den är så tät.
Silikatfärg är oorganisk och binder lätt till betongen. Den innehåller dessutom färre tillsatser än akrylatfärg. Silikatfärg passar utmärkt till betongytor både ute och inne, men den är alkalisk och man måste vara försiktig när man målar och ha skyddskläder och skyddsglasögon på sig.
Anlita en målare i Stockholm
Många i Stockholm väljer att anlita en målare när det är dags att måla på betong. Beroende på läget, betongens beskaffenhet och önskat resultat kan det vara svårt att veta vilken färg som är den bästa, även när det gäller nyans eftersom de tär svårt att beräkna hur den slutliga färgen blir på en betongyta utomhus. En målare med erfarenhet av att måla på betong vet vad som krävs för att resultatet ska bli. Lyckligtvis är det lätt att få tag i duktiga målare i Stockholm, och att låta en målare måla betonggrunden på huset blir ingen större kostnad, men ett riktigt lyft för huset.
Hur hittar man då rätt målare? Den enda svårigheten som finns är egentligen att det handlar om ett stort urval av företag att välja bland. Just betongmålning är ett lite känsligare arbete än vanliga målerier och det bör man också vara medveten om. Rent krasst så kan vilken målerifirma som helst erbjuda en fasadmålning om fasaden i fråga är av trä - är den av betong så bör man vara lite mer vaksam innan man skriver under ett avtal. Vi tänkte rada upp några tips som kan leda dig till rätt företag:
- Kontakta många - och ta in offerter. Det första steget är att kontakta så många företag som möjligt och samtidigt klargöra att företagen i fråga har vana av arbete med betongmålning. De företag som klarar den gallringen kan du begära in offerter från. I Stockholm arbetar många med fria offerter så det behöver inte bära någon kostnad för dig. Se emellertid till att detta framgår så att du inte får någon extra räkning. Var även tydlig med att du sonderar terrängen. Många företag ser, tyvärr, en förfrågan om en offert som ett jakande svar på arbete - så är det inte. Att ta in flera offerter ger dig en bättre bild av priset. En användbar taktik i detta är att välja bort de måleriföretag som begär mest pengar - och samtidigt även de allra billigaste. Tyvärr lockar många oseriösa aktörer till sig nya kunder med hjälp av lägre priser i förhållande till sina konkurrenter. Målet är ett kvalitativt jobb som håller länge!
- Kontakta referenser. Se till att ringa till tidigare kunder innan du skriver under avtalet. Att ett företag säger sig ha vana av att måla på betong är inte synonymt med att man de facto har den erfarenheten. Du kan lätt ta reda på detta genom att be om nummer till några tidigare kunder där just en betongmålning skett. Ring dessa, hör dig för hur arbetet sett ut och hur de upplevt företaget. I och med att det handlar om målning så är det bra om du kan gå så långt tillbaka i tiden som möjligt.
- Skriv under avtalet. Det första är att du verkligen ska se vad ni avtalar om. Kort sagt: du ska begripa vad som är skrivet och det är något som är extremt viktigt. Många företag gömmer sig bakom konstiga ord och kan därefter svära sig fria från ansvar om någonting händer. Avtalet ska vara begripligt för båda parter. Se till att det finns försäkring och se till att företaget lämnar en garanti på arbetet. Ju längre är, givetvis, desto bättre för dig. Kolla även så att rot-avdraget är inkluderat och draget på fakturan. En viktig sak som gäller alla hantverkare: du ska betala först då jobbet är avslutat. Vill företaget ha pengar innan så krävs det synnerligen starka argument till detta. Man betalar när allt är klart. På samma sätt som du gör i övrigt. Du skulle knappast betala maten på en restaurang innan du ätit den, eller hur?
Följer du dessa punkter så ger du dig själv en bra möjlighet att hitta rätt målare i Stockholm för ditt arbete med att måla betong. Lycka till!
Lästips: Måla på plast
Andra inlägg
- Betonggjutning – för en hållbar framtid
- Markiser för varje stil i Norrtälje
- Renässans för portar med trapphusrenovering Stockholm
- Ventilationsfirma i Stockholm tar andan ur dig – på bästa sätt
- Värmepumpar i Malmö – ett klimatsmart boende
- Förbättrad ljudmiljö och stil med akustiska undertak
- Markisen som skyddar mot sol och sommarregn i Stockholm
- Markarbeten i Stockholm – en stabil grund för framtiden
- Geoteknisk undersökning – analys av tomt
- Målare i Kungsbacka som levererar kvalitet och trygghet