Nu är den bästa säsongen här för att börja med att gjuta i betong och det finns hur många idéer som helst som kan göras, från stort till smått! Vissa projekt tar självklart längre tid än andra, men när man väl sätter igång är det oerhört roligt. Till exempel kan man gjuta jätte vackra krukor genom att använda två formar för att plantera sina blommor, eller varför inte stora krukor som gjuts i olika storlekar som ett fint blickfång i trädgården. Det är bara att låta fantasin flöda och vara så kreativ som möjligt, för det mesta i vår tillvaro går att gjuta vad gäller dekorationsdetaljer.
När det gäller större gjutningsprojekt såsom gjutning av murning/putsning, villaplattor till industriplattor, stommarbeten, lagningar i äldre betongytor, eller liknande så kan man under årens lopp behöva göra en del gjutningsarbeten. Vid större projekt är det givet att man behöver en viss förkunskap och erfarenhet vad gäller betonggjutning. Läs mer om det här.
Ingen hemlighet att förarbetet betyder mycket
I samband med de flesta hantverk så är förarbetet a och o för att få ett så lyckat resultat som möjligt och såväl gäller gjutning. Har man rätt förutsättningar beträffande formar, underlag och liknande är det inte så svårt att gjuta i betong. En tumregel när det gäller den färska betongens konsistens är att ju mindre vatten man har desto starkare betong får man. Vid mindre projekt när man gör formgjutning i små eller smala formar är det dock viktigast att det inte bildas luftfickor vid formens kanter och på så sätt kan mer vatten behövas så att det ”flyter ut” bättre. Man bör ta hänsyn till vad som bör gjutas när det kommer till betongens kvalitet, till exempel finns det en särskild ytbetong för gjutning av golv och om man känner sig osäker är det alltid bra att kolla med någon som är insatt och kunnig i området. Om man vet med sig att man ska gjuta betong i form är det viktigt att formen tillverkas med korrekta mått, att man tagit hänsyn till att formen är tät och stabil samt eventuella lutningar. Förarbetet är oerhört viktigt och därför ska man tänka på att man skapar redan när man gör formen, när formen är fylld med färsk betong kan man nämligen inte längre påverka gjutningsresultatet.
Tips till dig som ska gjuta i betong
Om man ska gjuta något som är tjockare än 1,5 cm får man inte glömma armering. Smörj även formen med olja, vaselin eller lack för att betongen ska släppa lättare. Vid större projekt när betongen är väl packad och ytan, eller formen helt fylld ska man som regel släta till ytan och då kan ett så kallat rivbräde användas och om man vill ha en mycket slät yta så kan ett bräde av stål vara lämpligt. Den nygjutna betongytan får inte torka allt för snabbt eftersom det då kan leda till att den spricker och för att förhindra det bör man se till att betongen hålls fuktig några dagar under efterhärdningen. Det kan göras på lite olika sätt, antingen duscha ytan med jämna mellanrum, fuktiga säckar, täcka ytan med plastfolie eller spruta på membranhärdning över ytan.
Undvik att gjuta i betong när det är kall temperatur som understiger +5°C, därför är denna årstid helt enkelt perfekt för gjutning av betong!
Andra inlägg
- Betonggjutning – för en hållbar framtid
- Markiser för varje stil i Norrtälje
- Renässans för portar med trapphusrenovering Stockholm
- Ventilationsfirma i Stockholm tar andan ur dig – på bästa sätt
- Värmepumpar i Malmö – ett klimatsmart boende
- Förbättrad ljudmiljö och stil med akustiska undertak
- Markisen som skyddar mot sol och sommarregn i Stockholm
- Markarbeten i Stockholm – en stabil grund för framtiden
- Geoteknisk undersökning – analys av tomt
- Målare i Kungsbacka som levererar kvalitet och trygghet