Fastighetsförvaltning i miljonprogrammet

Den som älskar betong har mycket att upptäcka i miljonprogrammets byggnader. Dessa hus fick dock utstå mycket kritik när de byggdes, även om de uppfördes i ett gott syfte. De har sedan genom åren fått stå som symbol för tråkigheter som utanförskap, sociala problem och ett kallt samhälle som vänder sina medborgare ryggen. Många klagosånger har författats i och om miljonprogrammens lägenheter och ödsliga gårdar. Men är det verkligen så hemskt att bo i en fastighet som byggdes under miljonprogrammet?

Föredömlig byggkvalitet

Faktum är att de hus som byggdes under miljonprogrammet håller en mycket hög kvalitet. De byggdes under en tid då man fortfarande höll hög standard på byggandet och inte ännu hade börjat fuska med sämre material och tekniker. Ett hus byggt under miljonprogrammet håller en betydligt högre byggstandard än ett hus i Hammarby Sjöstad som byggts på 2000-talet, även om de senare av många kanske anses vara mer tilltalande estetiskt med sina pastelliga färger, spexiga balkonger och oblyga blinkningar mot funkiseran. Det hindrar dock inte att de redan börjat drabbas av problem med mögel och vittrande fasader.

Ett nytt miljonprogram vore bra

Miljonprogrammens hus är brutalistiska, kvarteren är uppbyggda enligt fraktalliknande mönster vilket gör det svårt att navigera i kvarteren och de ger överlag en anonym känsla. Men genom åren har de utgjort varma och trygga hem åt miljoner människor som annars inte hade haft någonstans att bo. Om regeringen idag beslutade om ännu ett miljonprogram, där man satsade på välbyggda bostäder som alla människor kunde ha råd med, skulle vi vara av med bostadskrisen på något decennium. I stället väljer man att fortsätta bygga exklusiva bostäder med skyhöga hyror, i allt sämre kvalitet.

En fastighetsförvaltare har en diger uppgift framför sig

Att vara fastighetsförvaltare i miljonprogrammet är således en dubbel upplevelse. Dels har man att göra med hus som i grunden är av god kvalitet och har alla förutsättningar att stå i hundra år till. Samtidigt har fastigheterna i miljonprogrammet verkligen blivit styvmoderligt behandlade av de kommunala fastighetsbolagen genom åren, och de är i stort behov av renovering. De som växt upp i miljonprogrammen har rätt när de säger att deras hem har fått slitas i åratal utan att någon lyft ett finger. Det syns i trapphusen och på gårdarna och det märks när man vrider på vattenkranen eller sätter på spisen. Det känns i inomhusluften eftersom fläktsystemet är igensatt. Många i miljonprogrammen lever under förhållanden som de flesta svenskar som är vana vid en mer modern standard aldrig skulle acceptera.

Miljonprogrammet går att rädda

Men, och detta är viktigt: det går att renovera dessa hus varsamt och utan större hyreshöjningar och få dem att bli som nya igen. De är i grunden av så god kvalitet att de klarat av att stå emot tidens tand, och det går att återställa dem till sin forna storhet. Och det är också en utveckling som är påbörjad. Många fastigheter har köpts av privata värdar eller av bostadsrättsföreningar. Som alltid finns både de som vill tjäna snabba pengar och de som verkligen bryr sig om fastigheterna och människorna som bor där. Det är de senare vi måste sätta vårt hopp till. Att de försöker förbättra boendemiljön i husen utan att de boende ska behöva drabbas av höjda hyror.

Renovera så att alla kan bo kvar

Tvärtemot vad många tror går det utmärkt, om man är en ansvarstagande hyresvärd och har en bra fastighetsförvaltare, att renovera slitna betonghus utan att höja hyrorna. Det handlar om att renovera varsamt och bara byta ut det som verkligen behöver bytas ut. Eftersom husen är av så bra kvalitet kan man ofta spara till exempel köksstommar, i stället för att riva ut dem och ersätta med nya kök av sämre kvalitet. Som fastighetsförvaltare spelar man en stor roll för husen, eftersom man är den som har ansvar för att se till att småfel fixas och att större fel förebyggs. Fastighetsförvaltare är ett jobb för framtiden, som kan hjälpa till att göra de förut så bespottade husen i miljonprogrammet att fortsätta vara prima bostäder i många år till.

Mer om fastighetsförvaltning: http://www.fastighetsförvaltare.net.

23 Dec 2018