Heta arbeten är ett samlingsnamn för arbeten med verktyg och redskap som alstrar värme och gnistor. Att arbeta med dessa verktyg innebär givetvis risker, varför reglerna är extra hårda kring detta. Som med allt annat riskfyllt arbete gäller det att följa vissa föreskrifter och ständigt tänka förebyggande.
Tillstånd gäller så kort tid som möjligt
Normalt ska tillståndet inte gälla längre än en dag eller ett skift. När en riskbedömning görs avgör man hur länge situationen på arbetsplatsen, vad gäller brandrisker, är oförändrad. Skulle situationen ändras ska alltså ett nytt tillstånd ges.
Om ett tillstånd ges som är längre än ett skift eller en dag ska kontrollrutiner ske dagligen där arbetet utförs. Detta för att se till att situationen samt förutsättningarna för brandsäkerheten inte förändras. Om det trots allt förändras, behöver ett nytt tillstånd ges ut. Tidigare gällde 48 timmar, men eftersom att försäkringsbolagens regler inte gäller så länge i många fall, ansågs tidsgränsen kunna ge en falsktrygghet. Därför togs den bort under 2017.
Detta ska sparas
En del gör misstaget att inte arkivera sitt tillstånd tillräckligt länge. Visserligen har dock olika försäkringsbolag olika regler, och det är egentligen upp till företaget själva att avgöra hur länge tillståndet ska arkiveras. Det finns dock en allmän rekommendation att de ska sparas i minst 12 månader. Å andra sidan finns det skäl att spara det längre än så, så kassera det inte om det verkligen inte finns något bra skäl för att spara det.
Egen kontrollista kan göras
Det är möjligt att göra en egen kontrollista när heta arbeten ska utföras. Dock måste listan omfatta de punkter som finns med på en blankett av Brandskyddsföreningen. Vidare måste listan möta de behov i den aktuella verksamheten med givna förutsättningar.
I blanketten ska du bland annat kryssa i följande:
- Om en tillståndsansvarig är utsedd.
- Om personen som ska göra jobbet är behörig för att göra heta arbeten.
- Om dolda brännbara material och värmeledande konstruktioner är skyddade och lätt åtkomliga för att omedelbart kunna släckas om branden är framme.
- Om springor, hål eller andra öppningar finns i närheten av platsen där det heta arbetet ska utföras, och om de i så fall är skyddade samt åtkomliga för att en brand ska kunna stävjas.
- Om godkänd och tillräcklig släckutrustning i fungerande skick är tillgängligt.
På flera av dessa punkter finns bara ”Ja” som alternativ. Ett antal av dem går det även att kryssa i ”Nej” på. Se blanketten hos Brandskyddsföreningen för närmare information kring detta. För mer allmän information kring heta arbeten kan föreningens hemsida besökas.
Andra inlägg
- Betonggjutning – för en hållbar framtid
- Markiser för varje stil i Norrtälje
- Renässans för portar med trapphusrenovering Stockholm
- Ventilationsfirma i Stockholm tar andan ur dig – på bästa sätt
- Värmepumpar i Malmö – ett klimatsmart boende
- Förbättrad ljudmiljö och stil med akustiska undertak
- Markisen som skyddar mot sol och sommarregn i Stockholm
- Markarbeten i Stockholm – en stabil grund för framtiden
- Geoteknisk undersökning – analys av tomt
- Målare i Kungsbacka som levererar kvalitet och trygghet