Den som har ett slitet trägolv och ser att det med tiden har blivit både smutsigt och repigt kanske önskar få det ordentligt rengjort och slipat. Inget hanverk är ju egentligen för svårt, bara man kan det. Men hur kan man lyckas med hantverket att slipa ett trägolv själv? Här ger vi några bra råd om för att lyckas med hantverket att slipa om sitt trägolv.
En golvslipmaskin är en stor och tung maskin. Ska man få till en bra slipning av ett trägolv, bör man egentligen öva, öva och öva så att man på rätt sätt lär sig hantera en golvslipmaskin innan man egentligen startar maskinen i sin bostad. Risken är nämligen mycket stor att man får irreparabla trägolv hemma, om man inte är skicklig nog för att hantera en golvslipmaskin.
Så bör du göra:
- Tömma hela rummet. Innan man börjar någonting alls, bör man alltid börja med att tömma rummet där golvslipningen ska äga rum.
- Reparera alla uppbuktningar/spikar. Innan man startar själva golvslipningen, bör man reparera allt som kan vara sönder eller slitet i trägolvet. Spika också ner eventuella spikar som har höjts i träet i golvet. Ta bort alla socklar och trösklar, lister och sådant som man anser bör vara borta innan man startar golvslipningen.
- Välj rätt maskin och slippapper. Det bästa är att välja en golvslipmaskin som kan suga i sig allt det fina damm som samlas när man slipar om golvet. Här finns det olika maskiner som antingen oscillerar, alltså som vibrerar längs golvytan, eller så finns det ett sandpapper som slipar om träet på den yttersta ytan.
- För- och nackdelar att hyra/köpa. En golvslipmaskin är ganska så stor och ganska så dyr. Vet man att man endast ska slipa ett golv, finns det ingen anledning för att köpa en hel golvslipmaskin. Då är det bättre att hyra en sådan. Då behöver man heller inget utrymme till maskinen. Hyr man en maskin, så åker man den till stället där man hyr den.
- Slipa om golvet. När man väl har bestämt sig för hur man ska göra och alla socklar och lister är borta är det sedan dags att sätta igång med själva golvslipningen. Man börjar med det grövre sandpapper för att få bort de största ojämnheterna. När man har slipat ned de största ojämnheterna, byter man sedan till ett finare sandpapper som gör slipar golvet på ett finare sätt.
- Slipa kanter och hörn. När man väl har slipat golvet har man sällan kommit åt kanter och hörn. Då är det sedan dags för att byta den stora golvslipmaskinen till en kantslip, så att man kommer åt att slipa längs kanter och hörn.
- Ytbehandla golvet. När man både har slipat den stora golvytan, och kanterna, så är det sedan dags att ytbehandla golvet med antingen lack, hårdvax, olja eller någon målarfärg.
Vill man hellre anlita en professionellt golvslipare så kan man det. Ibland kan man lämna över arbetet åt dem som är bättre på det. Här kan man läsa mer om man är intresserad av golvslipning i Täby.
Andra inlägg
- Betonggjutning – för en hållbar framtid
- Markiser för varje stil i Norrtälje
- Renässans för portar med trapphusrenovering Stockholm
- Ventilationsfirma i Stockholm tar andan ur dig – på bästa sätt
- Värmepumpar i Malmö – ett klimatsmart boende
- Förbättrad ljudmiljö och stil med akustiska undertak
- Markisen som skyddar mot sol och sommarregn i Stockholm
- Markarbeten i Stockholm – en stabil grund för framtiden
- Geoteknisk undersökning – analys av tomt
- Målare i Kungsbacka som levererar kvalitet och trygghet