Har du en gammal källare vars golv är gjort av betong eller har du någon annan golvyta i samma material så vet du också att dessa golv för all del är funktionella - men även att de på många sätt är kalla. Kalla dels som i att gå på dem och dels som i en kyligare atmosfär och inredning. Trenden om att använda sig av betong är något vi befinner oss mitt uppi, men den trenden omfattar sällan golven. Ett betonggolv ger ifrån sig ganska kall känsla och detta brukar i sin tur skapa vantrivsel.
Missförstå oss rätt här: betong är fantastiskt, men då det handlar om en så pass stor yta som på golvet så kan den kalla känslan få ett övertag och det kan vara svårt att lyckas “värma upp” ett rum genom tavlor, färg och exempelvis textilier. Det som dock är möjligt att göra är måla om ett betonggolv och därigenom skapa en varmare känsla.
Överväg att anlita en målare
Vi tänkte visa hur du ska gå tillväga, men innan vi gör det sås ka vi även peka på en, för många, avgörande detalj: att ta in professionell hjälp och anlita en målare. Då det kommer till att måla om golv så krävs det större kunskaper än då det kommer till att måla om exempelvis en vägg. Ett tips är att besöka t ex http://www.malarestockholm.nu/ om du känner att du behöver ta hjälp med arbetet.
Betong är dessutom ett lite mer speciellt material att måla på och det är ganska lätt att göra misstag som i sin tur leder till att golvet i fråga inte alls blir som man tänkte sig. Vi skulle därför, primärt, säga att du ska överväga att låta en målare sköta om målningen av ditt gamla källargolv i Stockholm.
Undvik de vanliga misstagen
Det finns några saker som man måste vara medveten om då det handlar om målning av betonggolv. Vi räknar upp några av dessa:
- Välj anpassad färg: Om du ska måla ett betonggolv i exempelvis ett garage så måste färgen du väljer vara tålig och stå emot olja, fett och eventuella kemikalier.
- Rätt temperatur: Temperaturen i rummet ska inte understiga 10 grader. Ju kallare det är, desto mer påverkas torktiden för färgen. I och med att ett betonggolv ska målas hellre två strykningar med tunna lager än en rejäl strykning så kommer torktiden att vara extremt viktig att följa. Golvet måste vara helt torrt innan du sätter igång också.
Så här går du tillväga
- Så, om du väljer att måla själv och väljer bort en målare för jobbet så är detta planen du ska följa:
- Ta bort fläckar och smuts. Här kan du använda avfettningsmedel eller lacknafta.
- Blanda en del saltsyra och fyra delar vatten och tvätta golvet. Se till att använda handskar och skyddsglasögon!
- Spackla och slipa: Eventuella ojämnheter och sprickor ska spacklas igen för att därefter slipas. Precis som vid målning av exempelvis en vägg. Vanligt golvspackel fungerar.
- Dammsug noggrant: Hyr gärna en riktig industridammsugare. Det är viktigt att all smuts försvinner, i synnerhet om du slipat och det finns en massa slipdamm i omlopp.
- Måla golvet med golvakrylat: Måla första strykningen med golvakrylat förtunnad med 50% vatten. Detta är grundmålningen. Då detta är gjort - och torrt - så målar du två tunna strykningar med golvakrylat som är oförtunnad. Använd en roller med skaft för de större ytorna och finputsa hörn och väggkanter med en pensel.
Andra inlägg
- Betonggjutning – för en hållbar framtid
- Markiser för varje stil i Norrtälje
- Renässans för portar med trapphusrenovering Stockholm
- Ventilationsfirma i Stockholm tar andan ur dig – på bästa sätt
- Värmepumpar i Malmö – ett klimatsmart boende
- Förbättrad ljudmiljö och stil med akustiska undertak
- Markisen som skyddar mot sol och sommarregn i Stockholm
- Markarbeten i Stockholm – en stabil grund för framtiden
- Geoteknisk undersökning – analys av tomt
- Målare i Kungsbacka som levererar kvalitet och trygghet