Vilka viktiga kunskaper ska en takläggare i Nacka ha och hur går det till när man lägger ett tak? Vad finns det för olika typer av tak och vilka olika takbeläggningar lägger en takläggare?
En takläggare i Nacka, och resten av landet förstås, arbetar på den viktigaste delen av ett hus, nämligen taket. Om golvet är trasigt eller väggarna håliga så kan ändå huset klara sig länge utan allvarligare skador men om taket är trasigt så går fukt snabbt in och kan förstöra allt i sin väg ända in till den bärande konstruktionen. Så därför är taket oerhört viktigt att hålla i gott skick och att tak som läggs av en takläggare passar takets lutning och påfrestningar. Ett tak i norr där mycket snö kan lägga sig och ligga kvar hela vintern, har till exempel ett krav på en helt annan tålighet och bärighet än ett tak i söder där det sällan snöar.
Vilka olika typer av tak finns det?
Ett tak kan ha olika lutningar och brytningar och de vanligaste taken är platt tak, sadeltak, brutet tak, mansardtak och valmat tak. Vilket typ av tak man väljer kan bero på vilken stil man vill ha på sitt hus men beror också på var i landet huset ligger, med tanke på snömängden eller den stilen som husen i området har, om man inte vill sticka ut. Vilken takbeläggning som en takläggare lägger har ungefär samma anledningar och beror också på vilken lutning man har på taket. Man lägger till exempel inte halm eller tegelpannor på ett platt tak. Övriga takbeläggningar som finns är plåttak, shingeltak i glasfiber, takpapp, betongpannor och grönt tak vilket betyder en täckning av taket med fetbladsväxter. Det finns ännu fler sorter men dessa är de vanligaste som en takläggare arbetar med.
Hur arbetar en takläggare?
Ett tak byggs upp olika beroende på vilken takbeläggning som takläggaren ska lägga men i stort sett så början man med råspont ovanpå takstolarna. Råspont är en slags hyvlade brädor med spont som gör att de kopplar i varandra. Ovanpå råsponten så läggs en takpapp för att stoppa fukten från att gå ner i huset. Sedan följer läkt som läggs olika beroende på vilken takbeläggning som ska komma överst. Ett lager läggs för att få in luft i konstruktionen och om man ska lägga takpannor av något slag så lägger man ett lager läkt till i kors och lägger takpannorna ovanpå. Vi rekommenderar att läsa mer på: https://www.takläggarenacka.se
Andra inlägg
- Betonggjutning – för en hållbar framtid
- Markiser för varje stil i Norrtälje
- Renässans för portar med trapphusrenovering Stockholm
- Ventilationsfirma i Stockholm tar andan ur dig – på bästa sätt
- Värmepumpar i Malmö – ett klimatsmart boende
- Förbättrad ljudmiljö och stil med akustiska undertak
- Markisen som skyddar mot sol och sommarregn i Stockholm
- Markarbeten i Stockholm – en stabil grund för framtiden
- Geoteknisk undersökning – analys av tomt
- Målare i Kungsbacka som levererar kvalitet och trygghet